Zakład Produkcyjno-Usługowy "Wspólna Pasja"
Zakład Aktywności Zawodowej Zakład Produkcyjno – Usługowy „Wspólna Pasja”
ZAZ „Wspólna Pasja” w Żorach, prowadzi swoją działalność od 15 września 2009r. Zakład zatrudnia 80 Pracowników z niepełnosprawnością (wchodzące do wskaźnika dla ZAZ) oraz 32 osoby z Personelu, w którego skład wchodzą również osoby z niepełnosprawnościami. Główną działalnością Zakładu są usługi gastronomiczne, ogrodnicze, rehabilitacyjne, pilnowania i monitoringu, które świadczone są na terenie miasta Żory:
• Główna siedziba Zakładu, w której znajduje się:
1. Pracownia gastronomiczna wraz z salą bankietową na 50 osób i placem piknikowym na 250 osób, zajmuje się:
- przygotowaniem i dostarczaniem całodobowego wyżywienia dla Dziennego Domu „Senior +”,
- organizacją imprez okolicznościowych na sali bankietowej oraz na placu piknikowym,
- cateringami zewnętrznymi jak i również dla miejskich jednostek organizacyjnych, szkół, noclegowni itp.
- produkcją dań garmażeryjnych na potrzeby Baru Mlecznego „Krówka” oraz klientów indywidualnych.
2. Pracownia rehabilitacyjna, Prowadzi rehabilitację na potrzeby pracowników Zakładu. Fizjoterapeuci i masażyści wykorzystują w swojej pracy szereg nowoczesnych metod, m.in.:
- masaż klasyczny
- metodę PNF,
- metodę funkcjonalnej terapii manualnej wg Mulligana,
- metodę Kinesiology Taping,
- metodę OTM wg Kaltenborn-Evjneth
- terapię Trigger Points,
- terapię powięziową,
- kompleksową terapię przeciwobrzękową,
- falę uderzeniową,
- fizykoterapię w tym krioterapię ciekłym azotem,
- hirudoterapia,
- suchy hydromasaż, łóżko Ceragem i wiele innych.
3. Pracownia ogrodnicza świadczy usługi porządkowania parku miejskiego – strzelnica oraz cmentarza żydowskiego, usługi dla odbiorców prywatnych oraz firm w zakresie koszenia, grabienia, porządkowania terenów zielonych, zakładania ogrodów itp., projektowania i wykonywania małej architektury ogrodniczej i galanterii drewnianej. Pracownia jest bardzo pomocna przy organizacji imprez plenerowych w zakresie przewozu, noszenia stołów, rozkładania namiotów itp.
• Bar Mleczny „Krówka”, otwarty 7 dni w tygodniu, serwuje domowe posiłki w przystępnych cenach, do południa podawane są śniadania, a po południu dania obiadowe, barowe i desery. W weekendy menu różni się od menu tygodniowego, nie ma śniadań, a dania są bardziej wykwintne. Bar cieszy się dużą popularnością wśród mieszkańców miasta, ma też swoich stałych klientów poza jego granicami. Klienci podkreślają to, iż w Barze Mlecznym można zjeść smaczne, domowe posiłki w bardzo przystępnej cenie. Dzienna ilość paragonów to nawet 200-300 szt.
• Restauracja „Oberyba” pracuje 7 dni w tygodniu, restauracja proponuje dania a’la carte z obsługa kelnerską. Początkowo restauracja serwowała dania wegetariańskie i rybne, w tej chwili posiadamy również dania mięsne. W restauracji można się poczuć jak w dawnych Żorach wystrój i aranżacja nawiązują do starych dziejów w Sohrau ( po niemiecku Żory). Pracownicy „Oberyby” przygotowują również wiele cateringów zewnętrznych m.in. na odświętną coroczną galę wręczenia nagród Phoenix Sariensis, Wiegilijkę dla mieszkańców, galę Wolontariatu itp.
• Monitoring miejski, praca polega na całodobowej obserwacji terenu Żor, w systemie trzyzmianowym, przez 365/366 dni w roku. Pracownicy pracę wykonują w siedzibie Komendy Miejskiej Policji w Żorach - na 18 monitorach obserwują:
- 23 kamery, które rozmieszczone są na terenie całego miasta,
- 16 kamer – Centrum Przesiadkowe,
- 8 kamer – Kąpielisko „Śmieszek”,
- 8 kamer – Biblioteka Miejska.
Wszyscy pracownicy musieli przejść przez szereg szkoleń oraz poddać weryfikacji swoją nieposzlakowaną opinię ze względu na dostęp do informacji i pomieszczeń znajdujących się na terenie Komendy.
• Administracja, obejmuje działy pomocnicze:
- Księgowość/zamówienia publiczne - prowadzenie pełnej księgowości Zakładu; sporządzanie sprawozdań miesięcznych, kwartalnych oraz rocznych; deklaracji podatkowych w tym VAT; opracowywanie planów budżetowych; pozyskiwanie, wydatkowanie, rozliczanie i kontrolowanie pozyskanych dotacji; rozliczanie środków obrotowych i trwałych, wykonywanie dyspozycji na kontach bankowych; sporządzanie instrukcji, regulaminów wewnętrznych i zarządzeń wewnętrznych w zakresie zadań finansowych; przeprowadzanie inwentaryzacji materiałowych oraz wyposażenia i środków trwałych, przetargów publicznych, zapytań ofertowych oraz rozeznań cen, prowadzenie składnicy akt; obsługa zewnętrznych kontroli z takich instytucji jak: Urząd Skarbowy, Urząd Miasta, Urząd Wojewódzki, Urząd Marszałkowski.
- Dział kadry/płace (również RODO) – prowadzenie dokumentacji pracowniczej, zatrudnienia, badania lekarskie dla pracowników, czas pracy, urlopy, wynagrodzenia, ZUS, podatki, SODiR, PRFON, tworzenie regulaminów, przeprowadzanie szkoleń w zakresie RODO itp.
- Dział techniczno-administracyjny – transport osobowy i towarowy, drobne naprawy, remonty, sprawy serwisowe, ubezpieczenia majątkowe, usługi informatyczne, nadzór nad inwestycjami, umowy na media itp.
- Sekretariat – korespondencja, wystawianie faktur, nadzór nad umowami, magazyny odzieży roboczej, art. biurowych, napoi zimnych dla pracowników, rozliczanie kasy ze wszystkich punktów i wysyłanie gotówki do banku.
- Pomoc firm zewnętrznych:
- Firma prawna,
- Firma informatyczna.
- W ramach administracji działają również komisje i zespoły:
- Przedstawiciel interesów pracowniczych,
- Komisja Socjalna,
- Komisja Przetargowa,
- Komisja ds. kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy z powodu choroby,
- Zespół Programowy,
- Zespół Powypadkowy,
- Zespół ds. oceny ryzyka zawodowego,
- Zespół ds. HACCP,
- Zespoły ds. przeprowadzania inwentaryzacji.
Główna siedziba: 44-240 Żory ul. Bażancia 40 tel. 32/4358004
Bar Mleczny „Krówka”: 44-240 Żory ul. Szeptyckiego 14/1 tel. 32/4724029
Restauracja „Oberyba”: 44-240 Żory ul. Biskupa 38 tel. 32/7231397